Ongelmana aurinkoihottuma? Näin beetakaroteeni voi auttaa!

Kärsitkö aurinkoihottumasta? Tutkimusten mukaan beetakaroteeni voi suojata auringon aiheuttamilta vaurioilta.

Valoisammat ajat ovat vihdoin alkamassa! Pitkän talven jälkeen on ihanaa, kun aurinko tulee esiin ja sulattaa sekä lumen että viluiset ihmiset.

Jokainen auringonsäde tuo hyvinvointia, kunhan suojaamme itsemme kunnolla. Mutta kun vaaleat pohjoismaalaiset viettävät tuntikausia vaakatasossa, kyse on varmaankin yhtä paljon siitä, että päivettynyt iho tuo hyvää oloa. Valitettavasti moni ei kuitenkaan kestä kovin hyvin aurinkoa.

Ihottumaa ja kutinaa

Noin 10–15 prosenttia pohjoismaalaisista kärsii aurinkoihottumasta eli aurinkoallergiasta. Aurinkoihottuma on auringon ultravioletti- eli UV-säteiden aiheuttama allerginen reaktio, jota esiintyy etenkin keväisin ja alkukesästä. Tavallisesti se ilmenee punaisena ihottumana, turvotuksena, rakkuloina tai kutinana. Siitä kärsivät etenkin vaaleaihoiset.

Vaatteiden, voiteiden, hajusteiden ja lääkkeiden ainesosat voivat pahentaa ihottumaa. Esimerkiksi tietyt sydänlääkkeet, kipulääkkeet sekä tetrasykliiniä sisältävät antibiootit voivat herkistää ihoa auringonvalolle sekä lisätä ihon palamisen ja ihottuman vaaraa.

Beetakaroteenia aurinkoihottumaa vastaan

Lievän aurinkoihottuman ehkäisemiseen suositellaan usein esimerkiksi kortisonivoidetta, omega-3-rasvahappoja ja lääkeaaloeta. Aurinkoihottumaan todistetusti tehoavia lääkkeitä ei vielä ole kehitetty.

Tieteellisten tutkimusten mukaan beetakaroteenin käyttäminen tiettyinä määrinä voi ehkäistä aurinkoihottumaa. Münsterin yliopistollisessa sairaalassa Saksassa tehdyssä tutkimuksessa tutkijat totesivat, että beetakaroteenilisä muutamaa viikkoa tai kuukautta ennen altistumista voimakkaalle auringonpaisteelle voi suojata ihoa aurinkoihottumalta ja palamiselta.

Beetakaroteenin ominaisuudet

Beetakaroteeni on väriaine, jota esiintyy luonnostaan monissa vihanneksissa. Se varastoituu A-vitamiinina ihonalaisen rasvakerroksen soluihin. Kun iho altistuu auringonvalolle, rusketuksesta tulee syvempi. Siksi beetakaroteeni on niin suosittu niiden keskuudessa, jotka haluavat parhaan mahdollisen tuloksen auringossa viettämistään tunneista.

Tutkimuksissa on osoitettu, että beetakaroteeni voi ennaltaehkäistä aurinkoihottumaa ja muita auringonottoon liittyviä ihovaurioita.

Luonnollinen

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi beetakaroteenia kannattaa käyttää ravintolisänä. Natura Labin Beetakaroteeni-vitamiinilisä sisältää suurimman sallitun pitoisuuden beetakaroteenia. Tuotteella on ainutlaatuinen koostumus ja paras mahdollinen teho sekä luonnonvalossa että solariumissa.

Toisin kuin markkinoilla olevat synteettiset tuotteet, Beetakaroteeni-vitamiinilisä on luonnollinen ravintolisä. Siksi se on erityisen puhdasta ja vahvaa, eikä sillä ole lainkaan sivuvaikutuksia.

Tärkeää tietää

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota. Suositeltua yhden tabletin vuorokausiannosta ei saa ylittää. Lapset, raskaana olevat ja imettävät naiset eivät saa käyttää beetakaroteenia. Käänny lääkärin puoleen, jos aurinkoihottuma kestää pitkään tai jos ihoon muodostuu infektio (punainen, lämmin, turvonnut, märkivä iho).

Lue Alexandran kokemuksia beetakaroteenista

Vinkkejä aurinkoihottuman ehkäisemiseen

Aurinkoihottumalla on taipumus toistua. Hyvä suojautuminen auringolta, aurinkovoide ja asteittainen totuttautuminen aurinkoon ovat tärkeitä.

  • Ole varovainen ottaessasi aurinkoa keväisin ja alkukesäisin. Totuta iho aurinkoon vähitellen. Vältä keskipäivän aurinkoa.
  • Suojaudu auringolta vaatetuksella ja korkealla suojakertoimella (vähintään 15). Käytä aurinkovoidetta, jonka on vahvistettu ehkäisevän aurinkoihottumaa.
  • Ota beetakaroteenia mielellään jo kaksi viikkoa ennen kuin aloitat auringonoton.