Järkevästi auringossa – enemmän irti auringonotosta!

Me pohjoisen asukkaat rakastamme aurinkoa ja teemme kaikkemme saadaksemme sitä lisää. Ihanaahan se on, ja useimmissa tapauksissa kohtuullinen määrä aurinkoa on hyväksi. Järkevä auringonotto ei tarkoita auringon välttelyä vaan UV-säteilyn määrän rajoittamista ja ihon palamisen ennaltaehkäisyä.

Tarvittavan aurinkosuojan määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten vuodenaika, ihotyyppi ja olinpaikka. Tässä on muutamia helppoja vinkkejä itsesi ja perheenjäsentesi suojaamiseen kesän auringolta.

 1. Rasvaa ihosi!
  Auringon kanssa ei ole leikkimistä. Käytä laadukasta aurinkovoidetta, joka kosteuttaa ihoasi ja suojaa sitä vaaralliselta UV-säteilyltä. Rasvaa ihosi myös kosteusvoiteella vietettyäsi päivän auringossa merenrannalla.
 2. Älä makaa liian kauan paikallasi
  Syvän ja tasaisen rusketuksen saamiseksi on tärkeää olla polttamatta ihoaan. Käänny välillä, vaihda kylkeä ja pidä paljon taukoja, niin ihosi saa aurinkoa tasaisesti. Auringon säteily on erityisen voimakasta kello 12:n ja 15:n välillä.
 3. Huolehtikaa toisistanne
  Elämä on hauskempaa jaettuna, joten ole antelias ja anna aurinkovoidetta kaverillekin. Auttakaa toisianne koko selän rasvaamisessa.
 4. Hienosäädä sävyä
  Kuulutko niihin, jotka saavat helposti väriä, mutta haluat rusketuksestasi tasaisemman ja lämpimämmän? Onko ihosi luonnostaan vaalea ja kaipaat hieman apua luonnollisille pigmentillesi? Beetakaroteeni voi olla juuri se, mitä tarvitset saadaksesi haluamasi kullanruskean värin. HUOMAA: Älä ylitä annostusta (1 tabletti päivässä).
 5. Kestävä rusketus
  Ensinnäkin kannattaa käyttää malttia päivetyksen hankinnassa. Ota aurinkoa fiksusti, niin hyödynnät auringon mahdollisimman hyvin! Vältä palamista: oleskele auringossa lyhyitä aikoja kerrallaan. Siten saat pitkäkestoisen rusketuksen. Beetakaroteenin käyttäminen saa ihon myös säilyttämään värinsä pitkään.

Lisätietoja järkevästä auringonotosta saat syöpäyhdistyksen verkkosivustoilta.